fredag 31. juli 2009

Thorvald Meyers gate 59 - Hallén-gården


Langtids strid

Halléngården, som ligger i krysset mellom Thorvald Meyers gate og Sofienberggata har over flere år stått delvis ubrukt. Grunnen til krangelen om Halléngården ligger i uenigheten mellom eieren (Thorstein Thune) og byantikvaren om hvor mye av gårdens opprinnelige utseende som skal tas være på (Fredningssaken).

Hjørnegården ble oppført i 1880 for Jens Johnsen etter tegninger av den svenske arkitekt Anselm Liljeström. I 1892 var N. Christoffersen eier av gården, og ved århundreskiftet hadde grosserer Niels H. C. Ekbo overtatt. Thorleif Halléns konfeksjonsbutikk tok over og flyttet inn i 1931, året etter fikk han bygd om butikklokalet til art deco-stil. Denne innredningen skal være bortimot uforandret. Halléngården som eiendommen blir kalt, var adressen til byens fineste dameklærbutikk og eieren hadde i tillegg 40 damer i produksjon i egen systue.

I 1992 førte byantikvaren opp bygningen på sin gule bevaringsliste. De mener interiøret og fasaden har stor antikvarisk verdi.

Lurt av Thorstein Thune?

Vi håper at det er noe rettferdighet i denne verden og at “systemet” til slutt tar affære. Hadde overformynderiet fungert ville Hallén-gården fremdeles vært i Hallén-familiens eie. Undertegnede og resten av familien har ikke gitt opp håpet!!. Avtalene vår far skrev under på da han som dement “solgte” Hallén-gården og vår hytte til nåværende eier (som da satt som “rådgiver” for vår far) er så urimelige at ingen person ved sine fulle fem ville underskrevet.

Vår far fikk aldri nyte godt av salget av Hallén-gården, nåværende eier betalte ingenting for gården før fem år etter salget, da hadde vår far vært død i én måned. Eiendommene er solgt for en brøkdel av det de er verdt (5 mill kontra 25 mill). Kjøpet rettferdiggjøres av den nåværende eieren ved at han går rundt og snakker nedsettende om Hallén-familien.

Vår far ble våren 2004 kastet ut av bygården av den nåværende eieren, pappa bodde på Sofienberghjemmet de siste årene av sitt liv, han hadde ikke engang penger slik at en kunne kjøpe den stol han så sårt trengte - den koster 23.000. Når en vet at den nye eieren av Hallén-gården blant annet har pantsatt gården for 25 millioner, er dette så tragisk som det kan få blitt.

Vi skrev også til overformynderiet at pappa trengte denne stolen for å heve sin livskvalitet, men fikk aldri svar. En rettsak mot overformynderiet fant sted den 2-6. juni 2008.

Halléns barna ble holdt utenfor vedrørende det som hendte med bygården, dette fordi vår far ble meget vanskelig å ha med å gjøre grunnet sin sykdom og ble fortalt å holde ting hemmelig for oss.

I oktober 2003 fikk Ulf Thorleif Hallén endelig en diagnose, dette etter en hjerneoperasjon; "Frontotemporal degenerasjon med Lewy-legemer". Dette er en diagnose det er vanskelig å stille da personene som får denne demensformen virker orientert for tid og sted, men disse personer har som alle demente lett for å bli lurt (Link til sykdommen).

Vår far var i alle år sterkt motstander av kjedebutikker, han ville aldri ønsket at Hennes & Mauritz skulle inn i hans lokaler - dette vil også være en katastrofe for bevaringen av interiøret.

Vennlig hilsen
Lillian Leibnitz Hallén

Bloggurat

Bloggurat