lørdag 10. desember 2011

Rikdommens dilemma.


Baumol-effekten og rikdommens dilemma.

Det er når de enkelte landene blir rikere at de får problemer med å finansiere det som innbyggerne helst vil ha.

Vi må øke skatter og avgifter, og/eller egenbetalingen i framtida for å opprettholde dagens velferdsnivå. Problemet er at folk er blitt fremmedgjorte overfor den nødvendige finansieringen av det de helst vil ha.

Offentlig sektor blir mindre etterhvert som folks inntekter øker, gitt at skattenivået er konstant (Baumol-effekten og Wagners lov). Derfor kan vi ikke opprettholde dagens velfrdsnivå uten å øke skatter og avgifter og/eller prinat egenbetaling. Dette skriver professor Kjetil Storesletten i Aftenposten 4 mars 2005

(Baumol-effekten) Når vi blir rikere vil de minst produktive sektorene utgjøre en stadig større del av økonomien (større del av sysselsettingen), det betyr også at tjenester vil fremstå som stadig dyrere sammenlignet med masseproduserte varer. 

(Wagners lov) Når vi blir rikere etterspør vi også mer arbeidsintensive tjenester. Fordi offentlig sektor stort sett leverer arbeidsintensive tjenester, vil offentlig sektor legge beslag på større andel av BNP i rike land og offentlig sektor fremstår som (relativt sett) stadig dyrere.


Bloggurat

Bloggurat